CBSE Class 12 Chemistry Answer Key 2024 (All Sets): Download in PDF

Posted Feb 27, 2024  0 comments  .   0 up votes .    0 down votes . shares 0
profilepic.png
TuteeHub

1L+ Subscribers

tuteeHUB earn credit +10 pts
CBSE Class 12 Chemistry Answer Key 2024 (All Sets): Download in PDF

CBSE Class 12 Chemistry Answer Key 2024: Download CBSE Class 12 Chemistry answer key for Sets 1, 2, 3 and 4 of the question paper for the board exam 2024. Check answers curated by subject experts to assess your performance in CBSE Class 12 Chemistry Exam 2024. 

&nbpsp

CBSE Class 12 Chemistry Answer Key 2024: CBSE Class 12 students appeared for their Chemistry exam today. Most of the students seemed to be satisfied with the level of questions asked in the exam. We have provided here answers to all the questions of CBSE Class 12 Chemistry to help students know the correct answers and evaluate their performance in the exam. The CBSE Class 12 Chemistry Answer Key 2024 for Sets 1, 2, 3 and 4 is available here. You can also check the exam analysis and all sets of the question paper in PDF format. First of all, scroll down for the correct answers for CBSE Class 12 Chemistry question paper 2024.

CBSE Class 12 Chemistry Paper Analysis 2024: Exam Review, Difficulty Level; Watch Video!

CBSE Class 12 Chemistry Question Paper 2024 PDF (All Sets)

CBSE Class 12 Chemistry Paper Analysis: Watch Students' Reactions

CBSE Class 12 Chemistry Answer Key 2024 (Set 1)

SECTION - A (MCQs)

1. Van't Hoff factor for K₂SO4 solution, assuming complete ionization is

(A) 1

(B) 3

(C) 13

(D) 2

Answer: (B) 3

2. Dilution affects both conductivity as well as molar conductivity. Effect of dilution on both is as follows:

(A) both increase with dilution.

(B) both decrease with dilution.

(C) conductivity increases whereas molar conductivity decreases on dilution.

(D) conductivity decreases whereas molar conductivity increases on dilution.

Answer:

3. Which of the following species can act as the strongest base?

(A) OH-

(B) C6H5O-

(C) RO-

(D)

Answer: (C) RO-

4. In which of the following molecules, C atom marked with asterisk is chiral?

(A) I, II, III

(C) II, III, IV

(B) I, II, III, IV

(D) I, III, IV

Answer: (A) I, II, III

5. The rate of a reaction increases sixteen times when the concentration of the reactant increases four times. The order of the reaction is

(A) 2.5

(B) 2.0

(C) 1.5

(D) 0.5

Answer: (B) 2.0

6. Which of the following cell is used in hearing aids?

(A) Mercury cell

(B) H2-O2 fuel cell

(C) Dry cell

(D) Ni-Cd cell

Answer: (A) Mercury cell

7. Isotonic solutions have the same

(A) density

(C) osmotic pressure

(B) refractive index

(D) volume

Answer:  (C) osmotic pressure

8. Transition metals are known to make interstitial compounds. Formation of interstitial compounds makes the transition metal

(A) more hard

(C) more ductile

(B) more soft

(D) more metallic

Answer: (A) more hard

9. Auto-oxidation of chloroform in air and light produces a poisonous gas known as

(A) Phosphine

(C) Phosgene

(B) Mustard gas

(D) Tear gas

Answer: (C) Phosgene

10. Out of the following alkenes, the one which will produce tertiary butyl alcohol on acid catalysed hydration is

(A) CH3CH3CH=CH2

(B) CH3CH=CH2

(C) CH3-CH=CH-CH3

(D) (CH3)2C = CH2

Answer: (D) (CH3)2C = CH2

11. The correct name of the given reaction is

(A) Sandmeyer's reaction

(B) Gabriel Phthalimide synthesis

(C) Carbyl amine reaction

(D) Hoffmann bromamide degradation reaction

Answer: (A) Sandmeyer's reaction

12. The specific sequence in which amino acids are arranged in a protein is called its

(A) Primary structure

(B) Secondary structure

(C) Tertiary structure

(D) Quaternary structure

Answer: (A) Primary structure

For questions number 13 to 16, two statements are given one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer to these questions from the codes (A), (B), (C) and (D) as given below:

(A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of the Assertion (A).

(B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).

(C) Assertion (A) is true, but Reason (R) is false.

(D) Assertion (A) is false, but Reason (R) is true.

13. Assertion (A): Zr and Hf are of almost similar atomic radii.

Reason (R): This is due to Lanthanoid contraction.

Answer: (A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of the Assertion (A).

14. Assertion (A): The units of rate constant of a zero order reaction and rate of reaction are the same.

Reason (R): In zero order reaction, the rate of reaction is independent of the concentration of reactants.

Answer: (C) Assertion (A) is true, but Reason (R) is false.

15. Assertion (A): Inversion of configuration is observed in SN2 reaction.

Reason (R): The reaction proceeds with the formation of carbocation.

Answer:  (A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of the Assertion (A).

16. Assertion (A): p-methoxyphenol is a stronger acid than p-nitrophenol.

Reason (R): Methoxy group shows +I effect whereas nitro group shows-I effect.

Answer: 

CBSE Class 12 Chemistry Answer Key 2024 (Set 2)

Question No. Answer Question No. Answer
C 9 B
2 C 10  
3 C 11  
4 A 12  
5 A 13  
6 D 14  
7 - 15  
8 B 16  

Answers to the remaining questions will be updated in a short while!

Also Check: 

CBSE Class 12 Syllabus 2023-2024 (All Subjects)

CBSE Class 12 Sample Paper 2023-2024 (All Subjects)

CBSE Class 12 Practice Papers 2023-2024

NCERT Solutions for Class 12 (All Subjects and Chapters)

Important Questions for Class 12 Board Exam 2024 (All Subjects)

CBSE Class 12 Study Material 2024

tuteehub_quiz
Take Quiz To Earn Credits!

Turn Your Knowledge into Earnings.

chat babble User chat babble User chat babble User
Write Your Comments About This News
profilepic.png
Comments(0)



osssc-forest-guard-syllabus-2024-exam-pattern-download-forest-guard-syllabus-pdf.webp
Read More Details
jana-kana-ha-anamashha-parathhana-janahana-farasata-atamapata-ma-pasa-ka-yapaesasa-2023-parakashha.webp
Read More Details
sainik-school-recruitment-2024-notification-out-apply-for-43-teaching-non-teaching-posts.webp
Read More Details
ananya-reddy-upsc-2023-air-3-ananaya-na-kaya-bna-kacaga-ka-yapaesasa-tapa-jana-kasa-bya-khatha-ka-matavashana.webp
Read More Details
army-agniveer-admit-card-2024-out-at-joinindianarmynicin-check-exam-date-pattern-and-other-details.webp
Read More Details
upsc-topper-list-2024-aditya-srivastava-and-animesh-pradhan-topped-download-name-wise-list.webp
Read More Details

Read all details of Hindi News/नौकरी-भर्ती समाचार 2024 like dates, eligibility, application form, syllabus, admit card, results, pattern, preparation tips, question papers and more.

Similar Career News For The Session 2024-2025